Blog

Tikka masala, de geschiedenis van een heerlijk gerecht

Ik ben gek op gerechten uit de keuken van India. Op vakantie ga ik regelmatig op zoek naar een currytentje om iets te proberen. Zo ook tijdens onze laatste vakantie op Lanzarote. We kwamen 's avonds laat pas aan in ons appartement, vanwege een tussenstop met het vliegtuig. Snel de koffers op de kamer en op zoek naar het eerste de beste restaurant in de buurt. Meteen op de boulevard liepen we tegen een curryrestaurant aan. Het was een heel klein tentje, met een paar tafels en wel 5 man personeel. De heerlijke geuren van diverse specerijen, drongen mijn neus al binnen. Mijn mond begon zich al met speeksel te vullen, dus we schoven aan, aan een klein houten tafeltje. De keuze in curry 's, naanbrood en overige bijgerechten was gigantisch. Alles wat we bestelden, we hadden natuurlijk veel te veel besteld, smaakte even goed. Voldaan gingen we weer terug naar ons appartement. In de loop van de week hebben we hier nog twee keer gegeten.

Thuisgekomen begon het te kriebelen. Ik wilde zelf ook zo'n lekkere curry maken. Ik heb een aantal recepten uitgeprobeerd. Mijn favoriet is de Tikka Masala. In veel recepten wordt yoghurt gebruikt om de kip te marineren. De kip wordt er heerlijk zacht van, maar tijdens het bakken vond ik de kip niet krokant en bruin genoeg worden. Uiteindelijk ben ik i.p.v. kipfilet, kippendijvlees gaan gebruiken. Dit vlees is wat vetter en blijft langer mals. De yoghurt in de marinade heb ik laten vervallen.

Op internet zijn zo ontzettend veel verschillende recepten van de Tikka Masala te vinden. Er was niet te achterhalen, wat nu het originele recept is. Tijdens mijn zoektocht in de digitale wereld, kwam ik ook anekdotes tegen over de oorsprong van de Tikka Masala. Eén ervan is, dat dit gerecht in de jaren zestig zou zijn ontstaan in Engeland en dus niet in India zelf. Het gerecht zou zijn uitgevonden om aan de smaak van de Britten te voldoen. Tikka masala en Tikka Tandoori zijn benamingen die regelmatig met elkaar worden verward. Tikka betekent stukjes kip. Tandoori is een oven waarin de kip wordt geroosterd. Daarna wordt de kip verder bereid in een saus van yoghurt, tomaten en masala. Garam masala is een mengsel van geroosterde specerijen. De oorsprong hiervan ligt in India. De samenstelling verschilt sterk, van streek tot streek, maar de hoofdingrediënten komen sterk met elkaar overeen.

Zo, na al deze wetenswaardigheden is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Bij het zien van de ingrediëntenlijst zal je waarschijnlijk eerst je specerijenrekje moeten aanvullen. Haal je specerijen bij de toko, die zijn een stuk goedkoper dan in de supermarkt. Bovendien krijg je vaak veel meer inhoud. Bewaar je specerijen op een donkere plek, goed afgesloten. Daglicht verkleurt de specerijen snel.

Het recept is via deze link te bekijken en te downloaden.

Veel kookplezier en eet smakelijk.

Caatje


Lees meer

Suikervrij, punten tellen, super food, glutenvrij, raw food, calorieën tellen en nog meer dingen die goed voor je zijn?

Door alle hypes zie je door de bomen het bos niet meer. Op internet vind je heel veel artikelen over 'gezonde' voeding en ook de social media staat er vol mee.

Een aantal hypes wil ik jullie zeker niet onthouden. Let op, de meeste hypes zijn nauwelijks of niet wetenschappelijk onderbouwd of effidence based.

Glutenvrij eten

Gluten zijn eiwitten die in diverse graansoorten zitten. Een klein percentage mensen heeft een gluten intolerantie, ook wel coeliakie genoemd. Veel mensen denken echter dat zij overgevoelig zijn voor gluten en hebben besloten dat zij geen gluten meer eten. Zij zeggen zich hier beter bij te voelen. Het gevaar is echter dat je door gluten te weren (die trouwens in veel producten verstopt zitten) je andere stoffen tekort gaat komen. Tarwe levert het lichaam namelijk ook ijzer, jodium, vezels en vitamine B.

Superfoods

De supermarkten staan er tegenwoordig vol mee: Superfoods.
Denk hierbij aan quinoa, goji bessen, hennepzaad, chiazaad en ga nog maar even door.
Best lekker hoor, die bessen door de yoghurt, maar het kost je klauwen vol geld. Gevarieerd eten, veel groente en fruit en dan krijg je meer voedingsstoffen binnen dan van die paar zaadjes en het is beter voor je portemonnee.
Boerenkool, broccoli, tomaten, kiwi's, avocado's, bessen, walnoten en ga maar door. Varieer en je krijgt voldoende belangrijke stoffen binnen.

Stoppen met brood eten

Ook brood schijnt ontzettend ongezond voor ons mensen te
zijn. Door te stoppen met brood eten zou je gewicht verliezen en een optimale
gezondheid behalen. Wetenschappelijk bewijs is er echter niet. Misschien moeten
mensen het meer gaan zoeken in WAT zij op hun brood doen?

Goed en slecht voedsel

Boeken over deze hypes worden veel gekocht en geschreven.
Veelal zijn de adviezen en conclusies in dit soort boeken echter helemaal niet wetenschappelijk onderbouwd of bewezen. Vaak wordt in deze boeken ingespeeld op het bevorderen van de gezondheid. Dat je misschien ook nog afvalt, is mooi meegenomen. Dat de kans bestaat dat je niet voldoende voedingsstoffen, vitamine en mineralen binnen krijgt wordt gehaal buiten beschouwing gelaten.

Een paar dagen geleden las ik een artikel in de krant over kinderen en jongeren die in Nederland ondervoed zijn. Het gaat hierbij om kinderen van hoogopgeleiden, die door dit soort hypes een ernstig tekort hadden aan bepaalde voedingsstoffen of veel te weinig calorieën binnenkrijgen. Dat is toch wel even schrikken.

Het mijden van E-nummers

E-nummers zijn door Europa goedgekeurde toevoegingen om producten langer houdbaar te
maken of van extra smaak of kleur te voorzien.

Ook hierover zijn de meningen verdeeld. Ik probeer zelf ook E-nummers te vermijden. Een aantal E-nummer staat er bekend om dat ze ervoor zorgen dat je minder snel een verzadigd gevoel krijgt. Je gaat dan meer eten.
Deze E-nummers zitten vooral in producten waarvan we weten dat ze net gezondzijn zoals chips en snoep. De E-nummers maken je niet dikker, wel het vet en de suiker die in deze producten zitten.

Ontgiften

Ontgiften is het ontdoen van je lichaam van gifstoffen. Hier worden verschillende manieren voor aangedragen: vasten, een detox dieet volgen, een klysma nemen, iedere ochtend gorgelen met olie en ga zo maar door. Wat is het nut van ontgiften wanneer je na een paar weken vakantie wat bent aangekomen
of iets teveel alcohol hebt gedronken? De kilo's zitten er al aan en je lever heeft overuren gemaakt om de alcohol af te breken. Bovendien werkt je lever al 24 uur per dag om bepaalde afvalstoffen te verwerken.

Conclusie

Hypes werken omdat ze veel aandacht krijgen in de media.
Vaak worden ze binnen een paar jaar weer achterhaald en ontstaat er een nieuwe hype. Mijn recepten zijn vooral bedoeld om te genieten van koken en lekker eten. En dat doe je volgens mij, door je verstand te gebruiken en te luisteren naar je lichaam. Alles met mate en veel variatie. Eet bewust en geniet!


Lees meer

Zondig of iets verstandiger?

Vandaag twee nieuwe recepten om van te genieten. De Duivelse chocoladetaart of de Roti Kukus. De Roti Kukus is een Indonesische gestoomde cake. Beiden heerlijk om met vrienden of familie van te genieten. De ene wordt gebakken in de oven. De andere wordt gestoomd in een stoommandje. Wanneer je kiest voor de variant met de minste calorieën, kies dan voor de Roti Kukus. Wil je een keer echt goed zondigen, kies dan voor de Duivelse Chocoladetaart. Wat je ook kiest, GENIET!

Veel bak en stoomplezier!

Caatje

Lees meer

Stoofvlees met Bier

Soms kom je van die gerechten tegen waarvan je denkt; dat smaakt naar meer. Eén van die gerechten, voor mij, is Stoofvlees met Bier. Ik heb dit gerecht al met meerdere biersoorten gemaakt. Mijn favoriete bier voor dit gerecht is Guinness, maar voel je vrij om met andere bieren (het liefst donker bier) te experimenteren.

De basis van dit recept is het beste van alle recepten die ik op internet kon vinden. Dit gerecht doet het prima op winterse avonden met de hele familie of met vrienden. Dus mocht je nog geen plannen hebben voor het weekend, maak dan eens een heerlijke pan stoofvlees. Succes verzekerd.

Mocht je dit recept hebben uitgeprobeerd, dan zou ik het leuk vinden wanneer je een berichtje achterlaat in het gastenboek.

Het volledige recept is te bekijken en downloaden via deze link.

Eet smakelijk!

Caatje

Lees meer

De perfecte eendenborst

De kerstdagen staan voor de deur, tijd voor wild. Eén van
mijn favorieten is de eendenborst. Ieder jaar, tijdens de vakantie in
Frankrijk, staat hij op het menu. Gelukkig is de eendenborst in Nederland ook
prima verkrijgbaar, zowel vers al ingevroren. Meestal gaat het hier om de tamme
eend, deze is wat vetter dan de wilde eend. Zelf heb ik een ingevroren
eendenborst bereid.

Belangrijk is dat je de eendenborst een half uur van te
voren uit de koelkast haalt, zodat hij alvast op temperatuur kan komen. Dep de
eendenborst goed droog met keukenpapier.

Leg de eendenborst op een snijplank met de vetlaag naar
boven. Snijd de vetlaag nu mooi in ruitjes, maar let op dat je niet te diep
snijdt. Je mag het vlees niet raken. Bestrooi met wat grof zeezout.

Je kunt de eendenborst in de oven bereiden, zelf bereid ik
hem gewoon in de koekenpan. Laat de pan goed heet worden op een redelijk hoog
vuur. Leg de eendenborst, op zijn vetlaag in de loeihete pan. Het vet zal gaan
smelten. Zodra het vet smelt zet je de vlam wat lager en wacht je tot de
vetlaag mooi bruin en krokant wordt. Dit duurt ongeveer 6 minuten. Voeg een
klontje roomboter toe en draai de eendenborst om. Laat ongeveer 3 minuten aan
deze kant bakken.

 

Draai weer om en laat nog 2-3 minuutjes op de vetlaag
bakken. Giet regelmatig wat bakvet met een lepel over de bovenkant. Met een
mooi woord heet dit arroseren. In totaal heeft een eendenborst tussen de 12 en
14 minuten nodig. Wanneer je in het bezit bent van een vleesthermometer dan
geldt een kerntemperatuur tussen de 50 en 55o C voor medium. Wil je
de eendenborst meer doorbakken, dan geldt een kerntemperatuur tussen de 60 en
65o C.

Laat voor het aansnijden de eendenborst even rusten,
eventueel afgedekt met aluminiumfolie.

Snijd de eendenborst schuin in mooie plakjes en serveer met
een lekkere saus naar keuze. Zelf vind ik een portsinaasappelsaus met
venkelzaad erg lekker. Heerlijk met geroosterde groenten en aardappeltjes uit
de oven.

Mocht je na het lezen van mijn blog nog twijfelen, op
internet zijn verschillende instructiefilmpjes te vinden over het bereiden van
eendenborst.

Eet smakelijk!


Lees meer

Grenzen verleggen

Soms moet je je grenzen verleggen, zeker in de keuken.

Afgelopen jaar heerlijk gegeten in een piepklein
restaurantje op Tenerife. Genoten van verschillende curry' s en bijgerechten. Sindsdien
maak ik thuis regelmatig een lekkere curry, meestal met kip of garnalen.

Maar voor twee personen maak je al snel te veel, dus voor
ons familie etentje was het thema al snel bedacht, gerechten uit India.

Op internet kun je ontzettend veel lekkere recepten vinden.
Je hebt er wel veel specerijen voor nodig. Zelf koop ik mijn specerijen altijd
bij de toko. Je koopt ze in een bakje of grote zak en bent veel voordeliger uit
dan bij de supermarkt. Wanneer je je specerijen op een droge en donkere plaats,
goed afgesloten bewaart, kun je ze heel lang bewaren. Bij mij krijgen ze echter
niet te kans om oud te worden.

Ook maak ik regelmatig gerechten uit het boek Easy curry,
van Madhur Jaffrey. Relatief makkelijk te maken recepten, maar je moet er wel
even de tijd voor nemen. De meeste tijd gaat zitten in de voorbereidingen. Het
verzamelen van je specerijen, snijden van de ingrediënten. Vooral de eiercurry
is één van mijn favorieten. Eenvoudig te maken en je hebt er weinig
ingrediënten voor nodig. Zelf voeg ik graag wat stukjes zoete aardappel toe. Zelf
maak ik de gerechten het liefst minimaal een dag van te voren. Dan kunnen de
smaken goed tot hun recht komen.

Wil je zelf eens experimenteren met de Indiase keuken, op
het internet zijn veel heerlijke recepten te vinden.

Het recept van de curry met eieren zal ik binnenkort op deze site plaatsen.

Kook met plezier en eet smakelijk.


Lees meer

Zomerfruit uit het diepvriesvak

Helaas is de periode van vers zomerfruit weer voorbij. Zelf ben ik een grote fan van diepvriesfruit. In mijn diepvries liggen altijd een aantal doosjes met frambozen, bosbessen, cranberry’s of bramen. De kwaliteit is goed en de prijs is redelijk. Veel goede eigenschappen van het fruit, blijven tijdens het invriezen bewaard.

Met dit fruit maak ik regelmatig een lekkere smoothie. Alles in de blender en je hoeft het fruit niet eerst te ontdooien.

Mijn favoriete smoothie bestaat uit versgeperst sinaasappelsap, 1 banaan in stukjes, een handjevol bevroren fruit (maakt niet uit wat) en een eetlepel lijnzaad.  Even in de blender en genieten maar.

Ik weet dat veel mensen nu denken dat het schoonmaken van de blender vele tijd kost. Mijn tip is: de beker van de blender voor 1/3 deel vullen met warm water en een druppel afwasmiddel. Beker weer op de blender zetten en een paar seconden aanzetten. Beker vervolgens omspoelen met schoonwarm water afdrogen en je bent klaar.

Wil je iets anders met je diepvriesfruit. Er zijn mogelijkheden genoeg. Bijvoorbeeld opgewarmd in een pannetje met een klein laagje water. Lekker op ijs of op een pannenkoek. De goede eigenschapen van fruit gaan echter bij verwarming wel voor een groot deel verloren.

Of je fruit even laten ontdooien en vervolgens door de yoghurt of door vanillevla, ook erg lekker. Uit recente onderzoeken komt echter wel naar voren dat blauwe bessen beter niet met zuivelproducten gecombineerd kunnen worden. De antioxidanten in de bessen worden door zuivel minder goed opgenomen.

En wat dacht je van een ijsje tussendoor? Snijd een banaan in stukjes, doe er een flinke hand bevroren fruit bij. Even de staafmixer erop en je verse fruit ijs is klaar om te eten. Wil je het iets zoeter, dan een theelepeltje honing toevoegen.

Veel fruit plezier

Lees meer

Een lekker ontbijtje

 

Zelf heb ik jarenlang voor een bakkerij gewerkt. Toch krijg
is 's morgens vroeg geen boterham door mijn keel.

Mijn ontbijt bestaat over het algemeen uit een fruit-smoothie
of kwark met cruesli.

De kant en klare cruesli kan mij over het algemeen niet zo
bekoren. Teveel suiker, te weinig noten en rozijnen. Dus ben ik op zoek gegaan
naar het recept van lekkere cruesli. Op internet kwam ik veel ideeën en
variaties tegen. Uiteindelijk heb ik mijn perfecte combinatie gevonden. Maar
ja, het is en blijft een kwestie van smaak. Het basisrecept kunt u hier bij
recepten vinden.

Hieronder een aantal tips om naar eigen smaak aan te passen.

Na het afkoelen kunnen diverse stukjes gedroogd fruit worden
toegevoegd. Denk hierbij aan gedroogde abrikozen, gedroogde cranberry's, gedroogde
aardbeitjes etc. Ook kun je gojibessen toevoegen.

Ik koop zelf mijn noten altijd in grote zakken bij de Turkse
supermarkt. Veel voordeliger dan bij de reguliere supermarkten. Denk hierbij
aan amandelen, hazelnoten, walnoten en pecannoten. Zorg dat je altijd de
ongebrande en ongezouten noten koopt.

En wil je een keer echt gek doen, rasp dan wat pure
chocolade en roer dit door je yoghurt met cruesli.


 

Lees meer

Eerste blog van Caatjes Kitchen



Mijn nieuwe blog is vandaag van start gegaan. Omdat ik gek ben op koken en lekker eten deel ik graag mijn recepten en ervaringen in de keuken met jullie. Ik hoop dat jullie enthousiast genoeg raken om zelf meer te gaan experimenteren en koken.

Ik zou het leuk vinden, wanneer jullie een berichtje achterlaten in het gastenboek, indien jullie een recept hebben geprobeerd.

Groetjes Caatje





 Je kunt nieuwe berichten op deze blog volgen via de RSS feed.

Lees meer

Contacteer ons