Red Velvet cake met eiwitschuim

(geïnspireerd op de red velvet cake van Olive Magazine)

Ingrediënten

(voor 8-10 porties)

175 gram kristalsuiker

75 gram zelfrijzend bakmeel

50 gram cacaopoeder

6 eiwitten (van grote eieren)

1 zakje vanillesuiker

snufje zout

200 gram frambozen (evt. diepvries)

rode voedselkleurstof (optioneel)

voor de schuimlaag (Italiaanse schuim)

4 eiwitten                                                                                                                               

170 gram suiker

50 ml water

Overige benodigdheden

springvorm (diameter 22 cm)

evt. een gasbrander/ brulee brander

keukenmachine/ staafmixer

bakpapier

steelpan

(evt. kookthermometer)

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven vast voor op 1600 C.

Mix het bakmeel met de cacao en vanillesuiker, liefst door een zeef, zodat er geen klontjes meer inzitten.

Pureer de frambozen, eventueel met een staafmixer.

Klop de eiwitten stijf met de keukenmachine. Voeg al kloppend een snuf zout toe en voeg langzaam de suiker toe. Laat net zolang kloppen tot de suiker goed is opgenomen. Voeg eventueel een paar druppels rode kleurstof toe, tot er een mooie frambozenkleur ontstaat.

Voeg de helft van het meelmengsel toe aan de eiwitten en spatel voorzichtig door. Voeg vervolgens de andere helft toe en doe hetzelfde. Voeg als laatste de gepureerde frambozen toe en spatel voorzichtig door.

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier, let op: niet invetten. Stort het mengsel in de springvorm en maak de bovenkant mooi glad.

Bak de cake nu in ongeveer 45 minuten gaar. Haal de cake uit de oven en laat eerst een half uur afkoelen in het blik.

Snijd de randen van de cake los en haal de cake voorzichtig uit de vorm. Leg met de onderkant naar boven op een rooster en verwijder het bakpapier. Laat volledig afkoelen.

Wanneer de cake is afgekoeld, gaan we het schuim maken. Doe de eiwitten in de keukenmachine en klop tot het eiwit mooi stijf is.

Zet ondertussen de steelpan op het gas met de suiker en het water. Je hoeft niet te roeren. Wanneer alle suiker is opgelost en er bubbels ontstaan is de suikersiroop goed. Je kunt de temperatuur voor de zekerheid meten, deze moet1210 C zijn. De siroop mag beslist niet verkleuren.

Zet de mixer weer aan en giet heel voorzichtig, al kloppend, de siroop bij het eiwit. Laat kloppen tot het taai is en bijna afgekoeld. Dit duurt tussen de 5 en 10 minuten.

Zet de cake op een mooie schaal/ bord en verdeel het eiwitmengsel hier helemaal overheen. Vergeet de zijkanten niet. Eventueel kun je hier een spuitzak voor gebruiken.

Brand het eiwit eventueel lichtjes met de gasbrander. Heb je geen brander, zet de cake dan 2-3 minuutjes in de oven op 2200 C.

Garneer eventueel met wat verse frambozen.

Eet smakelijk!




Contacteer ons