Hollandse Aspergesoep

Ingrediënten

voor 4 personen

500 gram asperges

1,5 liter water

2 kipbouillonblokjes

25 gram boter

25 gram bloem

eetlepels bieslook fijn gehakt

(of 1 theelepel gedroogde bieslook)

4 plakjes ham of gerookte zalm

overige benodigdheden

2 pannen

1 dunschiller/ aspergeschiller

garde

zeef

staafmixer

Bereidingswijze

We gaan eerst de roux maken. Smelt de boter zachtjes in de pan, voeg al roerend met een garde de
bloem toe en laat een paar minuutjes al roerend op een laag vuur doorbakken. Let op, de roux mag niet verkleuren. Zet het vuur uit en laat de roux afkoelen.

Schil de asperges rondom, vanaf een paar centimeter onder het kopje naar het uiteinde toe. Bewaar
de schillen. Snijd van de onderkant van de asperges ongeveer 3 cm af en bewaar deze stukjes bij de schillen. Snijd de asperges in stukjes van ongeveer 3 cm.

Zet een pan met het water, de bouillonblokjes en de stukjes asperges op het vuur. Laat voor 10
minuten koken. Haal de aspergestukjes met een schuimspaan of lepel uit de bouillon en zet ze apart. Voeg nu aan deze bouillon de aspergeschillen met de uiteinden van de asperges toe en laat voor 45 minuten zachtjes trekken.
Verwijder de schillen, door de bouillon eventueel door een zeef te gieten.

Giet de hete bouillon nu, al roerend met de garde, op de afgekoelde roux. De soep zal nu gaan binden.
Voeg een deel aspergestukjes toe. Bewaar de kopjes en een paar mooie stukjes als garnering. Voeg tevens de gehakte bieslook toe.

Pureer de soep met een staafmixer tot een mooie gladde soep. Verdeel de soep over de borden en garneer met wat stukjes asperge en in reepjes gesneden ham of gerookte zalm.

Eet smakelijk!


Contacteer ons