Zuurkool met cranberry compote
Ingrediënten
Voor 2-3 personen
500 gram zuurkool
150 ml witte wijn
100 gram roomboter
2 eetlepels honing
5 jeneverbessen
2 laurierblaadjes
voor de compote
250 gram cranberries (vers of diepvries)
125 gram bruine basterdsuiker
150 ml rode port
rasp van de schil van 1 citroen
sap van een halve citroen
Bereidingswijze
Doe de zuurkool in een vergiet en spoel af onder de koude kraan. Doe de afgespoelde zuurkool samen met de andere ingrediënten in een pan.
Zet op een laag vuur en laat minimaal 1 uur zachtjes stoven met de deksel op de pan.
Ondertussen kun je de cranberry compote gaan maken. Doe de port, suiker, citroenrasp en citroensap in een pan. Laat op een laag vuur, al roerend warm worden. Wanneer de suiker goed is opgelost, kun je de cranberries toevoegen. Zet het vuur laag en laat ongeveer 20 minuten koken. (kijk uit voor
spatten). Regelmatig even omroeren. Je kunt de compote meteen gebruiken of bewaren in een steriele glazen pot. Wanneer je de compote wilt bewaren. giet je hem kokend heet in een glazen potje. Vul tot bovenaan en draai de deksel erop. Zet de pot nu 10 minuten op zijn kop. Na 10 minuten zet je de pot rechtop en laat je hem verder afkoelen.
Serveer de zuurkool en compote met aardappelpuree en vlees naar keuze. Lekker met varkensrollade, rosbief of een stukje wild.
Eet smakelijk!