Zoete aardappel pannenkoekjes

Dit recept is gebaseerd op het recept uit het kookboek Nopi, van Ottolenghi en Scully.

Ingrediënten

voor 6 stuks

2 zoete aardappelen (400 gram)

100 gram zelfrijzend bakmeel

1 zakje vanillesuiker

2 eierdooiers

80 ml melk

25 gram gesmolten boter

1 eetlepel honing

½ theelepel kaneel

½ theelepel nootmuskaat

snufje zout uit de molen

2 eiwitten

olie om te bakken

ter garnering

(Griekse) yoghurt

stroop naar keuze

Overige benodigdheden

1 garde

evt. handmixer of keukenmachine

Bereidingswijze

Van te voren

Leg de aardappelen met schil op een stuk bakpapier op een bakplaat. Verwarm de oven op 2200 C en rooster de aardappelen in ongeveer 50-60 minuten gaar. Laat ze goed afkoelen en verwijder de schil. Deze
kun je er gemakkelijk aftrekken. Als het goed is, zijn de aardappelen boterzacht geworden. Breek/ prak in kleine stukjes. Je kunt de aardappelen de avond tevoren al roosteren.

Het beslag

Je kunt het beslag een paar uur van te voren maken. Meng het zelfrijzend bakmeel, vanillesuiker. kaneel, nootmuskaat en zout door elkaar in een kom. Voeg vervolgens de eierdooiers, melk, gesmolten boter en de honing toe. Meng alles met een garde goed door elkaar. Spatel de zoete aardappel door het beslag en zet weg, totdat je de pannenkoeken gaat bakken.

Het bakken

Voordat je de pannenkoeken kunt bakken klopt je eerst 2 eiwitten schuimig met de garde of keukenmachine. Spatel het eiwitschuim, in drie delen, voorzichtig door het beslag. Verhit een klontje boter in een koekenpan. Gebruik per pannenkoek 2 eetlepels beslag en vorm ze een beetje met de achterkant van de lepel. De pannenkoeken moeten een doorsnede hebben van ongeveer 10 cm. Je kunt 2 tot 3 pannenkoeken tegelijk bakken. Bak de pannenkoeken ongeveer 2 tot 3 minuten per kant op een matig vuur. Voorzichtig tijdens het omdraaien, ze kunnen dan nog erg zacht zijn.

Meteen serveren met yoghurt en stroop naar keuze. Serveer per persoon 2-3 pannenkoeken, op elkaar gestapeld. Zelf heb ik dadelsiroop gebruikt.

Eet smakelijk!


Contacteer ons