Zoete aardappel pannenkoekjes
Dit recept is gebaseerd op het recept uit het kookboek Nopi, van Ottolenghi en Scully.
Ingrediënten
voor 6 stuks
2 zoete aardappelen (400 gram)
100 gram zelfrijzend bakmeel
1 zakje vanillesuiker
2 eierdooiers
80 ml melk
25 gram gesmolten boter
1 eetlepel honing
½ theelepel kaneel
½ theelepel nootmuskaat
snufje zout uit de molen
2 eiwitten
olie om te bakken
ter garnering
(Griekse) yoghurt
stroop naar keuze
Overige benodigdheden
1 garde
evt. handmixer of keukenmachine
Bereidingswijze
Van te voren
Leg de aardappelen met schil op een stuk bakpapier op een bakplaat. Verwarm de oven op 2200 C en rooster de aardappelen in ongeveer 50-60 minuten gaar. Laat ze goed afkoelen en verwijder de schil. Deze
kun je er gemakkelijk aftrekken. Als het goed is, zijn de aardappelen boterzacht geworden. Breek/ prak in kleine stukjes. Je kunt de aardappelen de avond tevoren al roosteren.
Het beslag
Je kunt het beslag een paar uur van te voren maken. Meng het zelfrijzend bakmeel, vanillesuiker. kaneel, nootmuskaat en zout door elkaar in een kom. Voeg vervolgens de eierdooiers, melk, gesmolten boter en de honing toe. Meng alles met een garde goed door elkaar. Spatel de zoete aardappel door het beslag en zet weg, totdat je de pannenkoeken gaat bakken.
Het bakken
Voordat je de pannenkoeken kunt bakken klopt je eerst 2 eiwitten schuimig met de garde of keukenmachine. Spatel het eiwitschuim, in drie delen, voorzichtig door het beslag. Verhit een klontje boter in een koekenpan. Gebruik per pannenkoek 2 eetlepels beslag en vorm ze een beetje met de achterkant van de lepel. De pannenkoeken moeten een doorsnede hebben van ongeveer 10 cm. Je kunt 2 tot 3 pannenkoeken tegelijk bakken. Bak de pannenkoeken ongeveer 2 tot 3 minuten per kant op een matig vuur. Voorzichtig tijdens het omdraaien, ze kunnen dan nog erg zacht zijn.
Meteen serveren met yoghurt en stroop naar keuze. Serveer per persoon 2-3 pannenkoeken, op elkaar gestapeld. Zelf heb ik dadelsiroop gebruikt.
Eet smakelijk!