Zoete aardappel gratin
Ingrediënten
1 kg zoete aardappel geschild
1-2 teentjes knoflook
3 bosuitjes in dunne ringen
1 rode peper in dunne ringen gesneden.
versgemalen peper
100 g Parmezaanse kaas
250 ml slagroom
1 tl zout
boter om in te vetten
(eventueel extra geraspte kaas naar smaak)
Overige benodigdheden
Keukenmachine
Ovenschaal
Kom om in te mengen
Bereidingswijze
Snijd de knoflookteentjes doormidden en wrijf de ovenschaal goed in met de snijvlakken van de knoflook. Vet de schaal daarna in met de boter.
Snijd met behulp van de keukenmachine de zoete aardappel in flinterdunne plakken.
Verwarm de oven alvast voor op 180o.
Meng in een kom de slagroom, bosuitjes, rode peper (verwijder eventueel voor het snijden de zaadjes), slagroom, zout, versgemalen peper en de Parmezaanse kaas. Voeg de aardappelplakjes toe en schep
goed door. Alle plakjes moeten met het slagroommengsel bedekt zijn.
Giet het mengsel in de ingevette ovenschaal. Druk een beetje aan en zet de schaal in de voorverwarmde
oven. Bak gaar op 180o in ongeveer 35 minuten.
Tips: Wil je de gratin minder calorierijk, gebruik dan kook room in plaats van slagroom. Je kunt de
gratin ook in eenpersoons schaaltjes bakken en serveren. Mocht je van kaas houden, dan kun je voordat je de schaal in de oven zet, de schijfjes nog extra bestrooien met gemalen kaas. Houd je niet van zoete aardappel, dan kun je natuurlijk ook gewone aardappelen gebruiken.
Eet smakelijk!