Suikervrij, punten tellen, super food, glutenvrij, raw food, calorieën tellen en nog meer dingen die goed voor je zijn?
Door alle hypes zie je door de bomen het bos niet meer. Op internet vind je heel veel artikelen over 'gezonde' voeding en ook de social media staat er vol mee.
Een aantal hypes wil ik jullie zeker niet onthouden. Let op, de meeste hypes zijn nauwelijks of niet wetenschappelijk onderbouwd of effidence based.
Glutenvrij eten
Gluten zijn eiwitten die in diverse graansoorten zitten. Een klein percentage mensen heeft een gluten intolerantie, ook wel coeliakie genoemd. Veel mensen denken echter dat zij overgevoelig zijn voor gluten en hebben besloten dat zij geen gluten meer eten. Zij zeggen zich hier beter bij te voelen. Het gevaar is echter dat je door gluten te weren (die trouwens in veel producten verstopt zitten) je andere stoffen tekort gaat komen. Tarwe levert het lichaam namelijk ook ijzer, jodium, vezels en vitamine B.
Superfoods
De supermarkten staan er tegenwoordig vol mee: Superfoods.
Denk hierbij aan quinoa, goji bessen, hennepzaad, chiazaad en ga nog maar even door.
Best lekker hoor, die bessen door de yoghurt, maar het kost je klauwen vol geld. Gevarieerd eten, veel groente en fruit en dan krijg je meer voedingsstoffen binnen dan van die paar zaadjes en het is beter voor je portemonnee.
Boerenkool, broccoli, tomaten, kiwi's, avocado's, bessen, walnoten en ga maar door. Varieer en je krijgt voldoende belangrijke stoffen binnen.
Stoppen met brood eten
Ook brood schijnt ontzettend ongezond voor ons mensen te
zijn. Door te stoppen met brood eten zou je gewicht verliezen en een optimale
gezondheid behalen. Wetenschappelijk bewijs is er echter niet. Misschien moeten
mensen het meer gaan zoeken in WAT zij op hun brood doen?
Goed en slecht voedsel
Boeken over deze hypes worden veel gekocht en geschreven.
Veelal zijn de adviezen en conclusies in dit soort boeken echter helemaal niet wetenschappelijk onderbouwd of bewezen. Vaak wordt in deze boeken ingespeeld op het bevorderen van de gezondheid. Dat je misschien ook nog afvalt, is mooi meegenomen. Dat de kans bestaat dat je niet voldoende voedingsstoffen, vitamine en mineralen binnen krijgt wordt gehaal buiten beschouwing gelaten.
Een paar dagen geleden las ik een artikel in de krant over kinderen en jongeren die in Nederland ondervoed zijn. Het gaat hierbij om kinderen van hoogopgeleiden, die door dit soort hypes een ernstig tekort hadden aan bepaalde voedingsstoffen of veel te weinig calorieën binnenkrijgen. Dat is toch wel even schrikken.
Het mijden van E-nummers
E-nummers zijn door Europa goedgekeurde toevoegingen om producten langer houdbaar te
maken of van extra smaak of kleur te voorzien.
Ook hierover zijn de meningen verdeeld. Ik probeer zelf ook E-nummers te vermijden. Een aantal E-nummer staat er bekend om dat ze ervoor zorgen dat je minder snel een verzadigd gevoel krijgt. Je gaat dan meer eten.
Deze E-nummers zitten vooral in producten waarvan we weten dat ze net gezondzijn zoals chips en snoep. De E-nummers maken je niet dikker, wel het vet en de suiker die in deze producten zitten.
Ontgiften
Ontgiften is het ontdoen van je lichaam van gifstoffen. Hier worden verschillende manieren voor aangedragen: vasten, een detox dieet volgen, een klysma nemen, iedere ochtend gorgelen met olie en ga zo maar door. Wat is het nut van ontgiften wanneer je na een paar weken vakantie wat bent aangekomen
of iets teveel alcohol hebt gedronken? De kilo's zitten er al aan en je lever heeft overuren gemaakt om de alcohol af te breken. Bovendien werkt je lever al 24 uur per dag om bepaalde afvalstoffen te verwerken.
Conclusie
Hypes werken omdat ze veel aandacht krijgen in de media.
Vaak worden ze binnen een paar jaar weer achterhaald en ontstaat er een nieuwe hype. Mijn recepten zijn vooral bedoeld om te genieten van koken en lekker eten. En dat doe je volgens mij, door je verstand te gebruiken en te luisteren naar je lichaam. Alles met mate en veel variatie. Eet bewust en geniet!