Snert/ Goed gevulde erwtensoep

Ingrediënten

voor 8 borden

2 liter groentebouillon

(of 2 liter heet water en 4 tuinkruiden/ groente bouillonblokjes)

1 zak spliterwten

1 of 2 schouderkarbonades

1 stuk zuurkoolspek zonder zwoerd

1 knolselderie, schoongemaakt en in blokjes gesneden

1 winterpeen, geschild en in plakjes gesneden

1 prei, gewassen en in dunne ringen gesneden

1 rookworst van goede kwaliteit, in plakjes

fijngehakte peterselie of selderie (net wat je lekker vindt)

Overige benodigdheden

1 soeppan

1vlamverdeler (plaatje voor onder de pan)

Bereidingswijze

Breng de bouillon, of het water met de blokjes aan de kook.

Voeg de spliterwten, schouderkarbonades en het stuk zuurkoolspek
toe.

Doe de deksel op de pan en zet de pan op een vlamverdeler op
een laag vuur. Dit voorkomt dat de erwten aan de bodem gaan plakken en
aanbranden. Laat nu 60 tot 90 minuten zachtjes koken. Zorg dat je regelmatig
even roert, om aanbranden/ plakken van de erwten te voorkomen.

Ondertussen kun je de groenten zoals hierboven beschreven schoonmaken
en snijden. Snijd de rookworst ondertussen in plakjes.

Haal na ongeveer 60 tot 90 minuten de karbonades en het spek
uit de pan. Snijd het spek in blokjes. Snijd het vlees van de karbonades van
het bot, en snijd in blokjes.

Doe het vlees weer terug in de pan, samen met de gesneden
groenten en de plakjes worst. Laat nog 30 minuten zachtjes meekoken. Doe de
laatste 10 minuten de fijngehakte peterselie of selderie erbij.

Wanneer je de soep nu eet, noem je het erwtensoep. Als je de
soep een dag laat staan, zal hij indikken en noem je het snert.

Serveer bij roggebrood besmeerd met een dun laagje mosterd
en belegd met katenspek bij de soep.

Eet smakelijk

Tip: Je kunt erwtensoep heel goed invriezen, het blijft
zeker 3 maanden goed. Houd er wel rekening mee dat het even duurt voordat de
erwtensoep weer in ontdooid. Opnieuw opwarmen is het lekkerste in een pan,
eventueel een heel klein beetje water toevoegen.

Eet smakelijk!








Contacteer ons