Sinaasappel Kwarktaart
Ingrediënten:
1 pak Bastogne koeken
75 gram roomboter
500 gram Franse kwark
175 gram kristalsuiker
250 ml vers geperst sinaasappelsap
rasp van de schillen van 3 sinaasappels
sap van 2 limoenen
2 bakjes slagroom (totaal 500 ml)
7 blaadjes gelatine
Voor de sinaasappel geleilaag:
300 ml vers geperst sinaasappelsap
2 gelatineblaadjes
overige benodigdheden:
1 keukenmachine
1 springvorm van 22-24 cm
bakpapier
garder
Bereidingswijze:
Breek de Bastognekoeken in stukken en maal fijn in de keukenmachine.
Smelt ondertussen de boter in een pannetje, let op de boter mag niet bruin worden.
Voeg de gesmolten boter toe aan de koekkruimels en laat nog even goed doormengen in de
keukenmachine.
Leg een vel bakpapier in op de bodem van de springvorm. Vet eventueel de randen in met
boter. Stort ket koekmengsel uit over de bodem en verdeel met een lepel. Druk
met de achterkant van de lepel het mengsel aan en zet de springvorm even in de
koelkast.
Doe de gelatineblaadjes één voor één in een kom met koud water en laat ze 10 minuten
weken.
Meng de kwark, suiker , sinaasappelrasp, en limoensap goed door elkaar met een garder.
Sla de slagroom met een keukenmachine of mixer stijf, hier hoeft geen suiker bij.
Doe de gelatineblaadjes met een klein beetje sap in een pannetje en zet op het vuur,
meteen goed roeren met de garder. Binnen een paar seconden is de gelatine
gesmolten. Haal de pan meteen van het vuur en roer met de garder het overige
sinaasappelsap er doorheen.
Meng het sinaasappelsap door de kwark. Meng vervolgens de slagroom er beetje voor beetje
doorheen.
Haal de springvorm uit de koelkast en stort dit mengsel over de koekbodem uit.
Zet de taart nu minimaal 5 uur in de koelkast om op te stijven.
Na ongeveer 5 uur kan de taart worden afgemaakt.
Laat 2 gelatineblaadjes 10 minuten weken in koud water. Los met 5 eetlepels sap op in
een pannetje, zoals hierboven beschreven. Haal de pan van het vuur. Voeg de
sinaasappelsap toe, goed roeren.
Giet het mengsel over de taart en laat nog ongeveer een uur in de koelkast staan.
Deze taart is geschikt voor ongeveer 12 personen.
Eet smakelijk!
Caatje