Pruimentaart met Custard
Ingrediënten
voor de bodem
7 plakjes bladerdeeg, ontdooid
1 eetlepel kristalsuiker
overige benodigdheden
gedroogde bonen of bakknikkers
bakpapier
vlaaienvorm, liefst met losse bodem
voor de custardvulling
50 gram custardpoeder
75 gram kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 ei
500 ml melk
overige benodigdheden
1 kom
1 steelpan
1 garde
1 spuitzak
voor de mascarponevulling (optioneel)
500 gram mascarpone
1 zakje vanillesuiker
3 eetlepels honing
voor de pruimen
5 grote of 10 kleine pruimen
1 zakje vanille suiker
1 eetlepel kristalsuiker
300 ml port/ rode wijn
sap van halve citroen (of uit flesje)
overige benodigdheden
1 ovenschaal
1 steelpan
De bak/ bereidingstijden van dit recept kunnen per oven verschillen.
Bereidingswijze
De bodem
Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar. Rol uit met een deegroller (of leeg flesje) tot
een grote lap deeg. Prik wat gaatjes met een vork in de bodem. Leg de deegplak in de ingevette vlaaivorm. Leg op de plak een vel bakpapier. Vul de vorm op het bakpapier met de gedroogde bonen.
Bak de taart nu op 1900 voor ongeveer 25 minuten. Haal de taart uit de oven, verwijder de bonen
en het bakpapier. Bestrooi de bodem met een eetlepel kristalsuiker. (De bodem eventueel eerst met een beetje melk insmeren) Bak de taart nu nog 5 tot 10 minuten, zodat de bodem knapperig wordt. De bodem kan iets omhoog komen.
Haal de taartbodem uit de oven en laat volledig afkoelen.
De custard
Klop het ei met de helft van de suiker. Voeg 100 ml van de melk toe, samen met de custardpoeder.
Meng alles goed door elkaar.
Doe de overige melk in een steelpan en breng dit aan de kook. Voeg de kokende melk als roerend toe aan
het ei-custardmengsel. Doe alles weer terug in de pan en laat dit, al roerend met de garde, indikken. Let op, dit kan heel snel gaan. Doe de custard in een kom en laat afgedekt met plasticfolie afkoelen in de koelkast.
De mascarpone crème
Je kunt er voor kiezen om deze vulling wel of niet toe te voegen aan de taart. Je gebruikt hem of als
extra laag, of in plaats van de custardvulling. Meng de mascarpone met de vanillesuiker en de honing goed door elkaar. Laat eventueel nog wat opstijven in de koelkast.
De pruimen
Snijd de pruimen doormidden en verwijder de pit. Grote pruimen kunt u eventueel in kwarten snijden. Doe de pruimen in een ovenschaal en bestrooi ze met de vanillesuiker en de kristalsuiker. Voeg
voorzichtig de port/ wijn toe. Zet de pruimen in de oven op 1800.
Laat de pruimen in 20-30 minuten gaar worden. Ze mogen niet te zacht worden, anders vallen ze uit elkaar.
Haal de pruimen uit de ovenschaal en leg ze op een bord om af te koelen. Doe het vocht uit de schaal in een steelpan. Voeg het citroensap toe. Naar smaak kun je nog een eetlepel suiker toevoegen. Laat het
vocht inkoken, zodat er een mooie siroop ontstaat.
Het opmaken van de taart
Verdeel de mascarpone (als je die gebruikt) over de bodem van de taart. Verdeel hierover de custard, dit gaat het makkelijkste met een spuitzak. Leg de pruimen op de vulling en bestrijk ze met het achtergebleven vocht dat op het bord ligt. Hierdoor gaan ze mooi glimmen.
Serveer de taart met de siroop apart erbij. Ook lekker met een toefje slagroom, maar eigenlijk heeft deze taart dat niet nodig.
Eet smakelijk!