Portugees rijstpotje met zalm, garnalen en mosselen (Arroz de Marisco)

Ingrediënten

Voor 4 personen

12 grote garnalen met kop (diepvries)

350 gram zalmfilet in blokken van 2x2 cm

250-300 gram mosselvlees

400 gram risottorijst

150 ml witte wijn

1 blik tomatenblokjes

1 paprika in kleine blokjes

1 blikje ansjovis (met kappertjes)

2 theelepels chilipoeder

verse bladpeterselie

1 citroen in schijven

(olijf) olie om te bakken

voor de bouillon

in grote ui grof gesneden

2 tenen knoflook grof gehakt

1 winterpeen in plakken

2 visbouillonblokjes

de koppen van de garnalen

750 ml water

2 laurierblaadjes

1 theelepel grof zeezout

+1 grote ui grof gesneden

+ 2 tenen knoflook grof gehakt

+ 1 blik tomatenblokjes

Extra benodigdheden

keukenmachine / staafmixer (hak-deel)

soeppan

grote pan

fijne zeef

Bereidingswijze

Dit gerecht heeft tijd en liefde nodig. Je moet je aandacht er bij houden, maar dat is het dubbel en dwars waard. Dit is een gerecht voor echte vis-, schelp- en schaaldierenliefhebbers.

De bouillon

Ontdooi de garnalen en snijd de koppen eraf. De koppen gebruiken we voor de bouillon, de lijven van de garnalen gaan terug de koelkast in.

Doe een scheutje olie in de pan en fruit hierin 1 gehakte ui en 2 teentjes gehakte knoflook. Voeg de garnalen en winterwortel toe, en laat 5 minuten bakken op een matig vuur. Haal alles uit de pan en maal tot een pasta in de keuken-/ hakmachine. Doe een scheut olie in de pan en fruit hierin de andere ui en de overige knoflook. Voeg de garnalenpasta weer toe, samen met het water, de bouillonblokjes, tomatenblokjes, zout en de laurierblaadjes. Breng
aan de kook en laat 10 minuten doorkoken op een matig vuur. Zet het vuur nu lager en laat nog minimaal 50 minuten zachtjes koken. Zorg dat je een waterkoker met heet water bij de hand hebt. Wanneer er teveel water verdampt
tussendoor wat heet water toevoegen. Roer regelmatig in de pan tijdens het koken. Wanneer de bouillon klaar is gaat hij door een fijne zeef. Vang de bouillon op, de overgebleven resten gooi je weg. Wanneer de bouillon te dik is, kun je nog een klein beetje water toevoegen. Wanneer je de bouillon van te voren maakt, bewaar je hem afgedekt in de koelkast. Je kunt de bouillon niet lang bewaren, dus gebruik hem nog dezelfde dag. (Je kunt de bouillon ook in porties invriezen)

De rijst en vis

Doe een scheutje olie in de pan en bak de rijst hierin glazig. Blus af met de wijn en laat de wijn goed indampen. Zorg dat de warme bouillon klaar staat, samen met de overig ingrediënten. Zorg dat het vuur laag
staat en voeg nu 2 soeplepels bouillon en een flinke lepel van de tomatenblokjes toe. Wanneer bijna al het vocht is opgenomen herhaal je dit en blijft dit herhalen. Je kunt niet even weglopen, houd de rijst steeds goed in de gaten. We gaan nu steeds een aantal ingrediënten toevoegen. Schep steeds voorzichtig om, zodat de vis niet stuk gaat. Op het einde moet de rijst nog wat vochtiger zijn, dan normale risotto. Mocht je bouillon op zijn, dan kun je nog een klein beetje heet water toevoegen.

Na 10 minuten: de paprika en chilipoeder

Na 20 minuten: de ansjovisfilets

Na 30 minuten: de zalm

Na 35 minuten: de garnalen

Na 40 minuten: de mosselen

Zodra de mosselen door de rijst zijn geschept, haal je de pan van het vuur en doe je de deksel op de pan. Laat nog 5-10 minuten staan, zodat alle smaken goed kunnen intrekken.

Garneer met wat fijngehakte peterselie en geef er schijven citroen bij. Meteen serveren, je gasten zullen versteld staan.

Tip: wil je liever witvis, St. Jacobsschelpen, kokkels etc. dan kun je hiermee natuurlijk altijd variëren.

Eet smakelijk!


Contacteer ons