Plaatgebak met karamel en chocola

Ingrediënten

voor het zandgebak

100 gram zelfrijzend bakmeel

snufje zout

75 gram lichtbruine basterdsuiker

70 gram kokosrasp gedroogd

90 gram gesmolten boter

voor de karamel

80 gram boter

½ theelepel grof zout

95 gram lichtbruine basterdsuiker

1 blikje gecondenseerde melk (390ml)

chocolade laag

100 gram (extra) pure chocolade

30 gram boter

zoutvlokken om te garneren

Overige benodigdheden

Bakblik (ongeveer 22x22 cm)

steelpan

kom

houten lepel

bakpapier

Bereidingswijze

Meng zelfrijzend bakmeel, zout, basterdsuiker, kokos met een houten lepel in een kom goed doorelkaar. Zorg dat er geen klontjes van suiker inzitten. Voeg de gesmolten botertoe en meng goed door elkaar. Bekleed de bakvorm met bakpapier. Doe het mengsel in de vorm en verdeel over de bodem. Druk goed aan en bak in 10 minuten op 170 C.

Maak ondertussen de karamel. Doe hiervoor boter, zout, basterdsuiker en gecondenseerde melk in een steelpan met dikke bodem. Breng langzaam, onder voortdurend roeren langzaam in ongeveer 8 minuten aan de kook. Schenk de karamel over de zandbodem en bak voor nog 10 minuten in de oven op 170 C.

Haal uit de oven en laat volledig afkoelen, eventueel in de koelkast.

Smelt 2/3 van de chocolade met de boter heel langzaam, al roerend. Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de overige chocolade toe. Roer net zolang tot alle chocola is gesmolten. Schenk het chocolade mengsel over de karamel laag en laat volledig afkoelen en hard worden in de koelkast. Dit duurt minimaal 2 uur, maar het is het wachten waard.

Haal het plaatgebak uit de vorm en snijd met een scherp mes in vierkantjes of rechthoeken. Je haalt er tussen de 20 en 30 stukjes uit. Strooi voor het serveren wat zoutvlokken over het gebak. Dit staat mooi en geeft de chocolade extra smaak.

Eet smakelijk!

(dit recept is afkomstig uit het kookboek
'Fast, fresh and unbelievably delicious 'van Matt Preston.


Contacteer ons