Javaanse Kip
Ingrediënten
voor 4 personen
8 kipdrumsticks
1 ½ -2 dl ketjap (medja of anders manis)
1 theelepel kentjoer gemalen
2 eetlepels gember geraspt
1 theelepel laos gemalen
1 theelepel sereh gemalen (of 1 vers)
4 kemirinoten fijngemalen (optioneel)
2 tenen knoflook fijngehakt
2-4 maggi bouillonblokjes
beetje trassi (1/2 theelepel)
1 ui gesneden
lente uitjes in ringen
olie om in te bakken
boter om in te bakken
Maak een marinade van de ketjap, kentjoer, gember, laos, kemirinoten, knoflook en gemalen sereh. Leg de kip hierin en laat minimaal 2 uur in de koelkast marineren. Het beste is een dag van te voren.
Neem een brede braadpan of wok en verhit hierin een scheut olie met 2 eetlepels boter.
Voeg de trassi toe (pas op, niet teveel), haal de kip uit de marinade en bak de kip rondom bruin aan. Voeg vervolgens de overgebleven marinade toe, verkruimelde bouillonblokjes en indien nodig een scheutje water.
Laat stoven op een laag vuur, totdat de kip gaar is. Dit duurt ongeveer 35 minuten. Voeg halverwege de stooftijd de gesneden ui toe. De saus zal wat indikken.
Serveer met rijst en boontjes en garneer met de in ringen gesneden lente uitjes.
Eet smakelijk!