Gratin van meiraap en Chinese kool
Dit recept is geïnspireerd op het recept van Yatam Ottolenghi, uit het kookboek Nopi.
Ingrediënten
voor 2 personen
500 gram meiraap geschild
(of 500 gram koolraap geschild)
250 gram Chinese kool
75 gram roomboter
150 ml groentebouillon
30 gram Parmezaanse kaas
150 ml slagroom
zout en peper uit de molen
voor de kruidenkorst
vers wit broodkruim (van 1 boterham)
½ theelepel gedroogde tijm
(of 1 theelepel verse tijmblaadjes)
½ eetlepel dragon, grofgesneden (optioneel)
geraspte schil van ½ citroen
Bereidingswijze
Snijd de meiraap in blokjes van ongeveer 1 cm. Doe 50 gram boter in een pan met dikke bodem. Voeg de blokjes toe met wat zout en flink wat peper uit de molen. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat de koolraap in een open pan in een uur gaar smoren. Tussendoor 2 keer omschudden.
Snijd ondertussen de Chinese kool zo fijn mogelijk. Doe het restant van de boter in een andere pan. roer de kool erdoor, met wat zout en peper uit de molen. Giet de bouillon over de kool. Laat de kool in 15 minuten op een laag vuur gaar koken, het meeste vocht zal dan verdwenen zijn. Giet de kool af in een vergiet.
Meng alle ingrediënten voor de kruidenkorst door elkaar.
Verdeel de kool over een kleine ovenschaal of over 2 eenpersoons ovenschaaltjes. Strooi de helft van de kaas erover heen. Verdeel hier overheen de meiraapblokjes. Giet de slagroom erover heen en bestrooi met de rest van de kaas. Zet de schaal(tjes) in de oven en bak voor 15 minuten op 2200C. Strooi vervolgens het mengsel voor de kruidenkorst over de bakjes en laat nog voor 15 minuten bakken in de oven.
Meteen serveren.
Eet smakelijk!