Forel met venkel-citroen saus

Ingrediënten

voor de saus (2-4 porties)

1 eetlepel boter om te bakken

1 venkelknol in plakjes

1 kleine ui in halve ringen

4 tomaten

1 onbespoten citroen

5 takjes tijm (of ½ theelepel gedroogd)

500 ml kippenbouillon

peper en zout naar smaak

rasp van de schil van ½ citroen

25 gram koude boter om te binden

per persoon

1 forel

boter en olie om te bakken

rasp van schil van ¼- ½ citroen

peper en zout uit de molen

Overige benodigdheden

1 zeef

Bereidingswijze

De saus

De saus kun je een dag van te voren maken.

Doe een klontje boter in de pan en smoor hierin de venkel en ui 10 minuten op een laag tot matig vuur. Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadjes. Snijd de citroen in 4 parten. Voeg de tomaten, citroen en tijm toe aan de venkel met ui en laat nog 10 minuten smoren op een laag vuur.


Voeg de kippenbouillon toe en laat zachtjes koken zonder deksel. Giet na 30 minuten de saus door de zeef. Vang het vocht op. De groenten hebben hun werk gedaan en mogen worden weggegooid. Zet de saus weer terug op het vuur en laat nog ongeveer 20 minuten inkoken. De saus zal indikken tot een klein bodempje. De saus zit echter vol met smaken,je hebt er maar heel weinig van nodig. Zet de saus weg, tot je hem gaat gebruiken.

Wanneer je de saus gaat gebruiken, warm je hem zachtjes op, hij mag niet gaan koken. Haal de pan van het vuur en breng op smaak met zout en peper. Roer als laatste het rasp van ½ citroen en de koude boter door de saus.

Het bakken van de forel

Laat de forellen door de visboer schoonmaken en ontdoen van schubben. Spoel de forellen af en
dep ze goed droog met keukenpapier. Bestrooi de binnenkant met wat zout en peper uit de molen en wat rasp van de citroenschil.

Doe een klein scheutje olie met een klontje boter in een koekenpan. Leg de forellen in de pan en bak voor ongeveer 8 minuten op een matig vuur. Draai de forellen voorzichtig om en laat ze aan de andere kant ook
nog 8 minuten bakken. Haalde pan van het vuur, dek af met folie en laat nog 2-3 minuten nagaren. Ondertussen kun je de borden gaan opmaken met bijvoorbeeld wat spinazie en wortelpuree.

Leg de forel op het bord en bestrijk de vis met wat van de saus.

Eet smakelijk!


Contacteer ons