De perfecte eendenborst

De kerstdagen staan voor de deur, tijd voor wild. Eén van
mijn favorieten is de eendenborst. Ieder jaar, tijdens de vakantie in
Frankrijk, staat hij op het menu. Gelukkig is de eendenborst in Nederland ook
prima verkrijgbaar, zowel vers al ingevroren. Meestal gaat het hier om de tamme
eend, deze is wat vetter dan de wilde eend. Zelf heb ik een ingevroren
eendenborst bereid.

Belangrijk is dat je de eendenborst een half uur van te
voren uit de koelkast haalt, zodat hij alvast op temperatuur kan komen. Dep de
eendenborst goed droog met keukenpapier.

Leg de eendenborst op een snijplank met de vetlaag naar
boven. Snijd de vetlaag nu mooi in ruitjes, maar let op dat je niet te diep
snijdt. Je mag het vlees niet raken. Bestrooi met wat grof zeezout.

Je kunt de eendenborst in de oven bereiden, zelf bereid ik
hem gewoon in de koekenpan. Laat de pan goed heet worden op een redelijk hoog
vuur. Leg de eendenborst, op zijn vetlaag in de loeihete pan. Het vet zal gaan
smelten. Zodra het vet smelt zet je de vlam wat lager en wacht je tot de
vetlaag mooi bruin en krokant wordt. Dit duurt ongeveer 6 minuten. Voeg een
klontje roomboter toe en draai de eendenborst om. Laat ongeveer 3 minuten aan
deze kant bakken.

 

Draai weer om en laat nog 2-3 minuutjes op de vetlaag
bakken. Giet regelmatig wat bakvet met een lepel over de bovenkant. Met een
mooi woord heet dit arroseren. In totaal heeft een eendenborst tussen de 12 en
14 minuten nodig. Wanneer je in het bezit bent van een vleesthermometer dan
geldt een kerntemperatuur tussen de 50 en 55o C voor medium. Wil je
de eendenborst meer doorbakken, dan geldt een kerntemperatuur tussen de 60 en
65o C.

Laat voor het aansnijden de eendenborst even rusten,
eventueel afgedekt met aluminiumfolie.

Snijd de eendenborst schuin in mooie plakjes en serveer met
een lekkere saus naar keuze. Zelf vind ik een portsinaasappelsaus met
venkelzaad erg lekker. Heerlijk met geroosterde groenten en aardappeltjes uit
de oven.

Mocht je na het lezen van mijn blog nog twijfelen, op
internet zijn verschillende instructiefilmpjes te vinden over het bereiden van
eendenborst.

Eet smakelijk!


Contacteer ons