Caatjes Babi Ketjap
Ingrediënten
Voor 4 personen
600 gram hamlappen
300 gram speklappen
1,5 dl ketjap manis of medja
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook, fijn gehakt
2 cm gember geraspt (of 1 eetlepel gedroogd)
1 theelepel laos
1 theelepel ketumbar (korander zaad gemalen)
1 theelepel djinten
1 stuk steranijs
1 theelepel grof zeezout
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel sambal ( ik gebruik zelf sambal badjak)
olie om in te bakken
overige benodigdheden
snijplank
scherpe messen
braadpan
Bereiding
Snijd de hamlappen in blokjes en de speklappen in reepjes.
Doe een scheutje olie in de pan en laat goed heet worden. Bak het vlees in kleine porties tegelijk, laat mooi goudbruin worden. Zodra het vlees mooi bruin is gebakken op een bord scheppen en een nieuwe portie bakken. Ga door tot al het vlees gebakken is.
Bak vervolgens de ui, knoflook en verse gember goudgeel in dezelfde pan. (Indien je gedroogde gember gebruikt oppassen voor verbranden) Bak kort de sambal mee. Voeg samen met het vlees de rest van de ingrediënten toe. Wacht tot het vlees kookt, zet vervolgens het vuur heel laag. Laat het vlees, met de deksel op de pan, ongeveer 1,5 uur stoven. Het vlees moet helemaal gaar zijn.
Wanneer je dit gerecht een dag van te voren maakt kunnen de smaken goed intrekken. Pas op met de steranijs. Probeer deze voor het serveren uit de pan te verwijderen.
Eet smakelijk!