Bramensap
Ingrediënten
(voor ½ liter sap)
500 gram bramen (schoongemaakt)
150 gram suiker
water
Overige benodigdheden
fijne zeef
pollepel
trechter
lege flessen met stop
2 pannen
Bereidingswijze
Doe de schone bramen in een pan en doe er zoveel water bij dat de bramen net niet onder staan.
Breng de bramen aan de kook en laat voor 5 minuten doorkoken.
Zet de zeef op een andere pan en giet hierin de bramen met vocht. Met een pollepel kun je het vocht er goed doorheen drukken. Eventuele velletjes en de pitjes blijven in de zeef achter en gooi je weg.
Roer de suiker door de vloeistof. Zet terug op het vuur en laat voor 5 minuten doorkoken.
Zorg dat de flessen schoon en steriel zijn. Met m.b.v. kokend water kun je de flessen steriliseren.
Giet met behulp van een trechter de hete vloeistof meteen in de flessen. Vul zoveel mogelijk tot aan de rand. Sluit de fles goed af en zet weg op een donkere koele plek.
Tips: Het sap kun je gebruiken als limonadesiroop, ongeveer 1 deel sap op 3 delen water.
Het is ook erg lekker om een scheutje sap door yoghurt of vla te roeren.
Wil je een dikkere saus, voor over pudding, dan kun je het sap binden met aardappelzetmeel
of maïzena.
Eet smakelijk!