Bapao, gestoomde broodjes met vulling

Ingrediënten deeg:

500 gram bloem

350 ml lauw water

1 zakje droge gist

1 eetlepel kristalsuiker

olie om in te vetten

Ingrediënten vulling:

1 eetlepel olie om te bakken

500 gram rundergehakt

2 uien gesnipperd

1 prei in dunne halve ringen

3 teentjes knoflook gesnipperd

2 eetlepels suiker

1 eetlepel sambal (badjak)

4 eetlepels ketjap (madja)

1 theelepel gemalen Laos

Overige benodigdheden

Stoompan/ stoommandje

bakpapier in vierkantjes van 10x10 geknipt

kom

theedoek

koekenpan/wok

vergiet

Bereidingswijze:

Deeg

Kneed de bloem, water, gist en suiker tot een deeg. Kneed
voor ongeveer 10 minuten tot het deeg soepel aanvoelt. Vet een schone kom in
met een beetje olie. Maak een bal van het deeg, doe in de kom en dek af met een
theedoek. Laat het deeg voor ongeveer 20 minuten rijzen.

Vulling

Terwijl het deeg staat te rijzen, kun je de vulling gaan
maken. Bak het gehakt rul in koekenpan of wok in een scheutje olie. Voeg de
gesneden uien en prei toe en laat dit garen. Voeg hierna de knoflook, suiker,
sambal, ketjap en Laos toe. Schep goed door en laat nog 5-10 minuten door sudderen.

Doe het gehaktmengsel in een vergiet en laat goed uitlekken
en iets afkoelen.

Het vormen van de bapao

Maak een bolletje deeg, ter grootte van een pingpongbal.
Maak het deeg plat en rek het een beetje uit. Dit kan gewoon met je handen of
met een deegroller. Leg in het midden van het deeglapje ongeveer 1 ½ eetlepel
vulling. Zorg ervoor dat de randen vrij blijven en niet vet worden. Vouw het
broodjes dicht door de randen over de vulling heen te vouwen. Zorg ervoor dat
het bolletje goed afgesloten is. Leg het bolletje met de vouw naar beneden op
een stukje bakpapier. Ga zo door tot al het deeg op is. Je hebt genoeg voor
10-12 bapao 's. Laat de bapao's nu onder een schone theedoek rijzen in ongeveer
1 uur.

Het stomen van de bapao

Zet een pan op met een laag kokend water. Zet het stoommandje
op de pan, het mandje mag het water niet raken. Je kunt eventueel een theedoek
om de deksel knopen, om het condens op te vangen. Stoom de bapao's in ongeveer
16 minuten gaar. Zorg ervoor dat de deksel gedurende het stomen op het mandje
blijft.

Ga zo door dat alle bapao's gestoomd zijn. De bapao's zijn heerlijk
met een beetje chilisaus.

Je kunt de bapao's prima invriezen. Wanneer je ze gaat eten
kun je ze bevroren in de stoompan leggen en in ongeveer 8-10 minuten weer
opwarmen.

Eet smakelijk!


Contacteer ons