Asperges met gerookte zalm

Ingrediënten

voor 2 personen

1 bos witte asperges (500 gram)

200 gram gerookte zalm

2 hardgekookte eieren in plakjes

 

voor de (snelle) Hollandaise saus*

2 eierdooiers (supervers)

1 eetlepel citroensap (gezeefd of flesje)

1 eetlepel witte wijnazijn

100 gram gesmolten boter.

zout en peper naar smaak

(evt. wat fijngehakte bieslook)

(*of een pakje saus voor asperges)

overige benodigdheden

mixer of keukenmachine

Bereidingswijze

Schil de asperges rondom met een dunschiller. Begin een stukje onder het kopje naar het uiteinde toe. Snijd ongeveer 2-3 cm van de onderkant af. De schillen en stukjes kunt u eventueel gebruiken om aspergesoep van te maken.

Doe de asperges in een pan met water en laat ze ongeveer een half uurtje staan. Ze zullen dan wat water opzuigen. Je kunt de asperges ook meteen gaan koken.

Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Laat de asperges 10 minuten koken en zet daarna het vuur uit. Laat de asperges nog 10-15 minuten in het hete water liggen.

Maak ondertussen de saus. Bij asperges is een Hollandaise saus of botersaus erg lekker. Vind je zelf saus maken teveel gedoe, koop dan een kant en klare saus van een goed merk.

Hier volgt het recept van een saus die ik zelf erg lekker vind. Hier volgt de makkelijke versie. Klop de eierdooiers een minuut luchtig met een beetje peper en zout met behulp van de mixer/ blender/ keukenmachine.
Verwarm de azijn even kort samen met het citroensap. dit kan prima in de magnetron.
Voeg toe aan de dooiers, terwijl de blender/ mixer draait. Giet ook de vloeibare boter in een straaltje toe en de saus kan meteen worden gebruikt.
Voeg eventueel wat fijngehakte bieslook toe.

Giet de asperges af. Verdeel ze over de borden en bedek ze met de zalm en plakjes ei. Giet wat saus over de asperges en genieten maar. Lekker met gekookte aardappelen of met aardappelpuree.

Eet smakelijk!


Contacteer ons