Aardappelpuree met smaak variaties
Ingrediënten
basispuree 2 personen
500 gram aardappels
150-200 ml warme melk
klont roomboter
peper en zout
nootmuskaat
noten/ kaas puree
basispuree
50 gram fijngehakte noten
50-100 gram geraspte kaas
zoete aardappelpuree
250 gram zoete aardappelen
250 gram aardappels
1 teen knoflook (meekoken)
150-200 ml warme melk
klont roomboter
peper en zout
nootmuskaat
peterselie
puree met kruidenkaas
basispuree
½ kuipje kruidenroomkaas
(laat de roomboter weg)
puree met mosterd
basispuree
1-2 theelepels mosterd
1-2 eetlepels crème fraîche
(laat de roomboter weg)
pree met groene kruiden
basispuree
peterselie
bieslook
(dille, bij vis)
puree met pesto en rauwe ham
basispuree
1-2 theelepels pesto
30 gram, rauwe ham fijngesneden
Overige benodigdheden
pureestamper/ pureeknijper
Bereidingswijze
Het recept voor aardappelpuree bestaat niet, er zijn vele variaties. Hierboven de ingrediënten voor mijn basispuree.
Kook de aardappelen zoals je bent gewend. Giet ze af en laat ze even droogstomen. Maak de aardappelen fijn met de stamper of knijper. Voeg beetje voor beetje de hete melk toe en roer goed door. Gebruik zoveel melk als je zelf nodig vindt. Roer er de roomboter door en breng op smaak met zout, peper en versgeraspte nootmuskaat.
Wil je ingrediënten aan je puree toevoegen, doe dit dat dan als laatste en roer goed door. Proef tijdens het toevoegen, je kunt er altijd nog iets bij doen, eraf gaat niet meer.
Gebruik nooit koude melk, of een staafmixer, wanneer je puree maakt. Het lekkerste is het wanneer je de puree meteen serveert. Wil je de puree een dag van te voren maken, verwarm de puree dan in de magnetron