Roti Kukus (Indonesische gestoomde cake)

Ingrediënten:

3 grote eieren

200 gram kristalsuiker

1 zakje vanillesuiker

1 dl seven up (7-Up)

250 gram zelfrijzend bakmeel

1 mespuntje zout

2 eetlepels cacaopoeder

Overige benodigdheden:

Keukenmachine

Stoompan/ Stoommandje

Bakpapier

Theedoek

Saté prikker

Bereidingswijze:

Mix de eieren goed schuimig/ luchtig met de suiker en het
zout en de vanillesuiker. Voeg vervolgens de 7-Up toe en als laatste het zelfrijzend
bakmeel. Klopt dit goed door, zodat er geen klontjes ontstaan.

Bekleed alvast de bodem van de stoompan en de randen met een
vel bakpapier, alles moet bedekt zijn. Zet ondertussen ook alvast een pan met
een laag kokend water op. Doe alvast een theedoek om de binnenkant van het
deksel van het stoommandje.

Giet de helft van het mengsel in het met bakpapier bekleedde
stoommandje. Roer door de andere helft van het beslag de cacaopoeder. Giet dit
beslag ook voorzichtig in de stoommand. Spatel voorzichtig een beetje door
elkaar voor een marmer effect.

Zet het stoommandje, afgedekt met het deksel en theedoek op
de pan kokend water. Het water mag de mand niet raken. Stoom de roti Kukus voor
ongeveer 35 minuten op een middelmatig vuur. Laat het deksel gedurende het
stomen op het mandje zitten. De theedoek zal het condens opnemen, waardoor het vocht
niet terug kan vallen op het beslag. Houd het water in de pan goed in de gaten.
Wanneer er moet worden bijgevuld, doe dit dan met kokend water.

Controleer met een saté prikker of de Roti Kukus gaar is. Er
mag geen deeg aan de prikker blijven plakken, wanneer je hem er weer uit haalt.

Lekker met een beetje boter, wanneer hij nog warm is, maar
ook afgekoeld erg lekker. Bewaar de Roti Kukus niet te lang, hij kan snel gaan
uitdrogen.

Eet smakelijk!


Contacteer ons