Moussaka


Ingrediënten

voor ongeveer 4 porties

500 gram gehakt naar keuze

1 kg aardappelen geschild en in plakjes gesneden (3-4mm)

3 grote aubergines in schuine plakken gesneden (3-4 mm)

1 grote ui gesnipperd

2 tenen knoflook fijngehakt

1 pak gezeefde tomaten (500 gr)

1 ei

50 gram boter

3 eetlepels bloem

500 ml melk

50 gram Parmezaanse kaas (of meer naar smaak)

3 theelepels gedroogde oregano

½ theelepel kaneel

½ theelepel nootmuskaat

peper en zout

olijfolie

overige benodigdheden

grillpan

ovenschaal

kwastje

Bereidingswijze

Breng water aan de kook met een beetje zout. Voeg de aardappelschijfjes toe en laat voor ongeveer 6-+7 minuten koken. Giet de schijfjes af en zet even apart.

Zet de grillpan op het vuur en laat goed warm worden.
Bestrijk de aubergineplakken met olijfolie aan beide kanten en bestrooi met peper en zout. Grill de aubergineplakken aan beide zijden gaar. Laat de plakken uitlekken op keukenpapier.

Doe een scheutje olie in een hapjespan. Fruit de ui en de knoflook glazig. Voeg het gehakt toe en rul het gaar. Voeg vervolgens de gezeefde tomaten, oregano, kaneel, nootmuskaat toe en laat voor ongeveer 10
minuten pruttelen. Voeg peper en zout naar smaak toe. Haal de pan van het vuur en laat de saus een beetje afkoelen. Roer, wanneer de saus niet meer kokendheet is, het ei goed door de saus. De saus zal hierdoor iets dikker worden.

We gaan nu de bechamelsaus maken Smelt de boter in de pan, de boter mag niet bruin worden. Roer vervolgens de bloem met een garde door de boter. Voeg de helft van de melk toe en roer goed door. Er mogen geen klontjes ontstaan. Blijf roeren en voeg de rest van de melk toe. Voeg de helft van de
Parmezaanse kaas toe.

Alle ingrediënten voor de moussaka zijn nu klaar. Nu kan het stapelen gaan beginnen.

Giet een scheutt olijfolie op de bodem van de ovenschaal en bedek de bodem met een laagje aardappels. Leg hierop een laagje aubergines.
Hierop gaat een dun laagje gehaktmengsel. Strooi over het gehakt een klein beetje Parmezaanse kaas. Hierop gaat weer een laag aardappel, laag aubergine en een dunne laag gehaktmengsel. Bestrooi weer met een klein beetje Parmezaanse kaas. Ga door tot alles op is. Zorg dat je eindigt met een laagje
gehaktmengsel. Giet als laatste de bechamelsaus bovenop.

Bak de moussaka in een voorverwarmde oven op 2000 in ongeveer 35-40 minuten gaar. De bovenkant mag niet te donker worden. Laat de moussaka in ongeveer 15 minuten iets afkoelen. De moussaka kan nu gegeten worden. Lekker met een eenvoudige salade.

Eet smakelijk!


Contacteer ons