Groententaart met kaas

Dit recept is gebaseerd op een recept van Ottolenghi.

Ingrediënten

voor 2-3 personen

5 plakjes hartige taart deeg (diepvries)

1 grote ui

2 laurierblaadjes

eetlepel olijfolie

1 grote zoete aardappel

1 rode paprika

1 stronk broccoli

10 cherrytomaatjes

3 eieren

200 ml slagroom (of melk)

125 gram Danisch blue kaas (of zachte geitenkaas)

boter om in te vetten

peper en zout naar smaak

pijnboompitten (optioneel)

(In plaats van broccoli kun je iedere groente gebruiken, die je lekker vindt.)

Overige benodigdheden

kleine springvorm (16-20cm)

Bereidingswijze

Laat de plakjes deeg ontdooien. Vet de springvorm in met een beetje boter en bekleed de vorm met de plakjes deeg. Zet tot gebruik de springvorm in de koelkast.

Pel de ui en snijd hem in dunne ringen. Doe een eetlepel olie in een pan met de laurierblaadjes. Voeg de uienringen toe en laat op een laag vuur zachtjes bakken. Schep af en toe even om. De uien zijn klaar wanneer ze zacht en mooi bruin zijn. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Verwijder de laurierblaadjes.

De paprika kun je zelf grillen op het gasfornuis. Wanneer hij rondom zwart geblakerd is, stop je hem in een afsluitbare diepvrieszak. Na 30 minuten kun je de zwarte vellen eenvoudig van de paprika verwijderen. Verwijder de kroon en de zaadlijsten en snijd de paprika in repen.

Snijd ondertussen de broccoli in kleine roosjes en kook de broccoli in ongeveer 6 minuten beetgaar. Giet af in een vergiet.

Schil de zoete aardappel en snijd de aardappel in blokjes van ongeveer 2-3 cm. Kook de blokjes in ongeveer 8 minuten beetgaar. Giet af in een vergiet en laat even uitstomen.

Snijd de cherrytomaatjes doormidden.

Doe de eieren in een kom en voeg de melk toe met wat peper en zout. Kluts alles goed door elkaar. Voeg wat zout en peper toe.

Nu kunnen we de taart gaan opbouwen. Haal de springvorm uit de koelkast.

Bedek de bodem met de uienringen. leg hierop de paprika, broccoli en zoete aardappel. verbrokkel de kaas erboven. Leg hierop de tomaatjes met de snijkant naar boven.

Giet de saus over de taart. Zet de taart op een rooster in de oven op 1800 C in 35 tot 45 minuten gaar. De saus moet stevig zijn.

Laat de taart minimaal 10 minuten afkoelen, voordat je hem aansnijdt. Deze taart is ook op kamertemperatuur erg lekker.

Bestrooi de taart eventueel met wat pijnboompitjes.

Eet smakelijk!

Tip: Je kunt deze taart een dag van te voren maken. Hartige taart kun je ok invriezen.

Ga je niet voor de vegetarische variant, dan kun je eventueel wat blokjes ham aan de vulling toevoegen.


Contacteer ons